PAH-ok vizsgálata gabonaalapú élelmiszerekben és bébiételekben GC-MS módszerrel | EKOL

PAH-ok vizsgálata gabonaalapú élelmiszerekben és bébiételekben GC-MS módszerrel

Policiklusos aromás szénhidrogének vizsgálata csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekben és bébiételekben GC-MS módszerrel

A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) a természetben is megtalálható vegyületcsalád, melybe több, mint 10 ezer vegyület tartozik. Elsősorban szerves vegyületek tökéletlen égése során keletkeznek. Az emberi szervezetbe közvetlenül (légzés során), vagy közvetve, azaz étkezés útján is bekerülhetnek....Gabona alapú ételekben való megjelenésüket okozhatja egyrészt a bioakkumuláció az olajos magvakban, másrészről pedig a különféle szárítási, pörkölési lépések az ételek elkészítése során. Mindez azért fontos, mert a PAH-ok karcinogén és mutagén hatással rendelkeznek, így mennyiségüket a gyermekételekben szigorú szabályozások korlátozzák. Ez különösen igaz a csecsemőknek szánt készítményekre, hiszen a PAH-ok rájuk nézve fokozott veszélyforrásnak tekinthetők.

Ugyanakkor a PAH-ok mérése bébiételekből nem egyszerű feladat, hiszen a mátrixban található zsírok és olajok a célkomponensekkel nagyon hasonló lipofilitási tulajdonságokat mutatnak, így ezen szennyezők eltávolítása a mintákból az előkészítés kritikus lépése. A mintában maradó zsírok, olajok amellett, hogy a kromatográfiás rendszert elszennyezik, a mérések érzékenységét is ronthatják.

Munkám során egy három lépéses folyadék-folyadék extrakción alapuló minta-előkészítési módszert szeretnék kidolgozni n-hexánnal és dimetil-szulfoxiddal (DMSO-val). Az eljárás alapja, hogy a DMSO-ban található kénatom és a PAH-ok aromás π-elektronrendszere között kialakuló kölcsönhatás a célkomponensek és zsírok eltérő megoszlását eredményezik a DMSO - n-hexán rendszerben.

A minta-előkészítés első lépéseként a porított babakekszet n-hexánnal extrahálom, amelybe így beoldódnak a PAH-ok és az alifás vegyületek. A hexán desztillált vízzel való mosása után következik az extrakció DMSO-val. A minta zsírtartalma a hexánban marad, a DMSO-t pedig, a célkomponensekkel együtt elválasztom tőlük. A PAH-ok n-hexánba való visszaextrahálása után a mintát bepárolom, majd GC-MS-el mérem. Ezzel a módszerrel el lehet érni a PAH-ok elválasztását zsíroktól, olajoktól.

Szerző: Petrovics Noémi, Vegyész MSc. hallgató