Élelmiszerrel érintkező műanyagokból kioldható degradációs termékek vizsgálata | EKOL

Élelmiszerrel érintkező műanyagokból kioldható degradációs termékek vizsgálata

Napjainkban a műanyag csomagolóanyagok gyártására során egyre nagyobb figyelmet fordítanak a felhasználók biztonságára. Az Európai Unióban a 10/2011/EK rendelet szabályozza az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokhoz felhasználható műanyag adalékanyagok körét. Az engedélyezett adalékanyagok esetén a rendelet megadja továbbá az élelmiszerekbe történő kioldódásuk maximális határértékét. Az élelmiszerrel való érintkezés során a műanyagokból kioldódhatnak azonban olyan vegyületek is, amelyek nem tervezetten kerültek az adott csomagolóanyagba. Ezek egyaránt származhatnak a gyártás során felhasznált anyagok szennyezőiből, a gyártás során bekövetkező mellékreakciókból vagy keletkezhetnek a gyártást követően, a műanyag szállítása, tárolása, felhasználása során. Az így létrejövő vegyületek jelentős hányada feltételezhetően nem engedélyezett a fent említett rendeletben foglalt szabályozás szerint....

Munkánk során elsősorban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő egyes műanyagok gyártását követő változásait kívántuk vizsgálni. Célul tűztük ki, hogy felderítsük, hogy mindennapi igénybevételsorán keletkezhetnek-e kimutatható mennyiségben olyan nem engedélyezett anyagok kereskedelmi forgalomban kapható műanyag kések, poharak, tálak és tányérok esetén, melyek az élelmiszerbe kerülhetnek. Vizsgáltuk az UV-fénnyel való besugárzás, különböző hőmérsékleten történő tárolás és a mikrohullámú sugárzás hatását. A vásárolt műanyag eszközökből a kioldódás vizsgálatokat a kezelés előtt és után az érvényben lévő Európai Uniós rendeletnek megfelelően végeztük el.

Szerző: Gyergyószegi Zsófia