Junior Prima díjas lett kutatólaboratóriumunk egykori diákja

Junior Prima díjas lett kutatólaboratóriumunk egykori diákja

2017. november 30.

Dr. Bodai Zsolt, az ELTE és az Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium (EKOL) egykori diákja nyerte el a jövő meghatározó kutatóinak odaítélt Junior Prima díjat.  A Kémiai Intézet jelöltjeként elnyert kitüntetéséhez őszintén gratulálunk!...

Magyarország egyik legrangosabb elismerése, a Prima Primissima díj életre hívói 2007 óta jutalmazzák önálló díjjal a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fiatalokat. A Junior Prima Díjjal a jövő meghatározó személyiségeinek kívánnak jelentős ösztönzést adni minden évben.

Dr. Bodai Zsolt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett vegyészként, 2009-től az Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium csapatának is tagja, egy ideig megbízott vezetője is volt. Itteni munkája során több eljárást is kidolgozott, többek között illatanyagok parfüm mintákból való meghatározására, illetve gyógyszermaradványok azonosítására, és vizsgálta az anyatejben előforduló cukrokat is.

Munkáját a tudomány iránti alázat, tanulni akarás, kreativitás és nagyfokú dinamizmus jellemzi. Doktori munkájában az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokból kioldódó adalékanyagok meghatározásával foglalkozott, ennek eredménye, hogy ma 11 adalékanyag megbízható és gyors meghatározása vált lehetségessé élelmiszerekből. Mindemellett rámutatott az ide vonatkozó európai rendelet hiányosságaira is.

PhD munkája után csatlakozott az Imperial College Londonhoz, Professzor Takats Zoltan csoportjaban, ahol a tömegspektrometriás ionforrások technológiai fejlesztése és a lézerrel támogatott tömegspektrometriás képalkotás mellett elsődleges feladata: annak az úgynevezett „onkokés” csapatnak a vezetése es segítése, amelynek köszönhetően a beteg szövet kimetszése közben a sebész azonnal információt kap annak típusáról.

Dr. Bodai Zsolt a Junior Prima díjat 2017-ben a Magyar Tudomány – Kémia kategóriában vehette át, amelyhez őszintén gratulálunk!

Dr. Bodai Zsolt Junior Prima díjára azért is vagyunk rendkívül büszkék, mert bízunk abban, hogy az itt eltöltött évek is hozzájárulhattak a fiatal kutató eredményeihez.