B-vitaminok élelmiszerekből való meghatározása | EKOL

B-vitaminok élelmiszerekből való meghatározására

B-vitaminok élelmiszerekből való meghatározására alkalmas analitikai módszer fejlesztése

Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészséges táplálkozásra, melyben kiemelkedő szerepet töltenek be a vitaminok. Ideális esetben az élelmiszerekben megtalálható a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges vitamin mennyiség. A B-vitaminok vízoldhatóak, az emésztőcsatornából felszívódva kapcsolódnak be az anyagcsere-folyamatokba, melyben szabályzó funkciójuk van....

Szakdolgozati munkám során a B1-(tiamin), B2-(riboflavin) és B6-vitaminok (vitamerjei: piridoxin, piridoxal, piridoxamin) különböző élelmiszermintákból való meghatározásához fejlesztek ki az összes komponensre kiterjedő analitikai módszert.

Az egyes vitaminok méréséhez az MSZEN 14122:2006, az MSZ EN 14152:2004, valamint az MSZ EN 14663:2006 számú szabványokban leírt minta-előkészítési és kromatográfiás eljárásokat vettem alapul. Mindhárom vitamin mérése alapvetően hasonló módon történik, de különböző fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt eltérő körülményeket írnak elő a szabványok. Célom egy olyan közös mérési módszer kifejlesztése, ami alkalmas az összes vitamer egy injektálásból történő meghatározásához.

A teljes vitamintartalom meghatározása összetett minta-előkészítést igényel, mert a B-vitaminok a természetben, így az élelmiszerekben is, nagyrészt foszforilált formában, illetve a B6-vitaminok esetében glükozidot alkotva vannak jelen. A kémiailag kötött formák felszabadítása savas hidrolízissel és enzimkezeléssel érhető el. A célvegyületek mátrixtól való elválasztása fordított fázisú folyadékkromatográfiával, detektálásuk UV- és fluoreszcens detektorral történik. A fluoreszcens detektálás szelektívebb és érzékenyebb meghatározást tesz lehetővé, ezért az önmagában nem fluoreszcens tiamint oszlop előtti származékképzéssel tiokrómmá alakítom és így mind az öt vegyület mérhető lesz ezzel a módszerrel.

Szerző: Klusovszki Anita, Vegyész MSc. hallgató